Coghlan, Deidre AnnAdetunji, OlufemiSebatjane, MakoenaKapya, Tshinangi Fabrice2025-10-292025-10-292025-08-29Coghlan, D., Adentuji, O., Sebatjane, M. et al. 2025, 'An economic order quantity model for imperfect and deteriorating Items with freshness and inventory-level-dependent demand', South African Journal of Industrial Engineering, vol. 36, no. 2, pp. 149-168. http://dx.doi.org//10.7166/36-2-3121.1012-277X (print)2224-7890 (online)10.7166/36-2-3121http://hdl.handle.net/2263/105023ENGLISH : The sale of many products is influenced by the characteristics of the products and the behaviour of the consumers. This is particularly true of food items. Consumers of most food items want them fresh; thus, while items that are edible but have lost some of their freshness might be sold, the demand usually drops, and the closer the expiry date, the lower the demand for such products. Another factor that is known to affect the sale of many items is the attractiveness of the stocking pattern. Seeing a large stock of consumable items tends to attract consumers; hence the stock level dependence of demand. An additional characteristic of such products is that they continue to deteriorate; thus affects both the quality and quantity of such items, as the overly deteriorated ones are removed from the stock of saleable items. Consequently, the stock level reduces owing to both demand and deterioration. This description fits many agricultural products such as fruits and vegetables. Another characteristic of such products is the possibility of their being imperfect when they are received, as some stock might be damaged by harvesting, handling, or transportation. In this research, we develop a mathematical model to determine the optimal lot size for an item having all these characteristics, with the profit function as the model objective. We used a case of banana as the numerical illustration. Sensitivity analyses of important model parameters were conducted to demonstrate the model’s robustness. The findings were that the date of expiry, the scale of demand, and the selling price of perfect products were the main constituents that affected their profitability. This model should find ready application in most stores where fresh consumable food items such as fruits and vegetables are managed.AFRIKAANS : Die verkope van baie produkte word beïnvloed deur die eienskappe van die produkte en die gedrag van die verbruikers. Dit is veral waar vir voedselprodukte. Verbruikers van die meeste voedselprodukte wil dit vars hê; dus, terwyl items wat eetbaar is, maar van hul varsheid verloor het, verkoop kan word, daal die vraag gewoonlik, en hoe nader aan die vervaldatum, hoe laer is die vraag na sulke produkte. Nog 'n faktor wat bekend is om die verkope van baie items te beïnvloed, is die aantreklikheid van die voorraadpatroon. Om 'n groot voorraad verbruikbare items te sien, lok verbruikers; vandaar die voorraadvlakafhanklikheid van vraag. 'n Bykomende kenmerk van sulke produkte is dat hulle aanhou versleg; dit beïnvloed dus beide die kwaliteit en hoeveelheid van sulke items, aangesien die oormatig verslegde items uit die voorraad verkoopbare items verwyder word. Gevolglik verminder die voorraadvlak as gevolg van beide vraag en verslegting. Hierdie beskrywing pas by baie landbouprodukte soos vrugte en groente. Nog 'n kenmerk van sulke produkte is die moontlikheid dat hulle onvolmaak is wanneer hulle ontvang word, aangesien sommige produkte beskadig kan word deur oes, hantering of vervoer. In hierdie navorsing ontwikkel ons 'n wiskundige model om die optimale lotgrootte Die verkope van baie produkte word beïnvloed deur die eienskappe van die produkte en die gedrag van die verbruikers. Dit is veral waar vir voedselprodukte. Verbruikers van die meeste voedselprodukte wil dit vars hê; dus, terwyl items wat eetbaar is, maar van hul varsheid verloor het, verkoop kan word, daal die vraag gewoonlik, en hoe nader aan die vervaldatum, hoe laer is die vraag na sulke produkte. Nog 'n faktor wat bekend is om die verkope van baie items te beïnvloed, is die aantreklikheid van die voorraadpatroon. Om 'n groot voorraad verbruikbare items te sien, lok verbruikers; vandaar die voorraadvlakafhanklikheid van vraag. 'n Bykomende kenmerk van sulke produkte is dat hulle aanhou versleg; dit beïnvloed dus beide die kwaliteit en hoeveelheid van sulke items, aangesien die oormatig verslegde items uit die voorraad verkoopbare items verwyder word. Gevolglik verminder die voorraadvlak as gevolg van beide vraag en verslegting. Hierdie beskrywing pas by baie landbouprodukte soos vrugte en groente. Nog 'n kenmerk van sulke produkte is die moontlikheid dat hulle onvolmaak is wanneer hulle ontvang word, aangesien sommige produkte beskadig kan word deur oes, hantering of vervoer. In hierdie navorsing ontwikkel ons 'n wiskundige model om die optimale lotgrootte vir 'n item met al hierdie eienskappe te bepaal, met die winsfunksie as die modeldoelwit. Ons het 'n geval van piesangs as die numeriese illustrasie gebruik. Sensitiwiteitsanalises van belangrike modelparameters is uitgevoer om die model se robuustheid te demonstreer. Die bevindinge was dat die vervaldatum, die omvang van vraag en die verkoopprys van perfekte produkte die hoofkomponente was wat hul winsgewendheid beïnvloed het. Hierdie model behoort maklike toepassing te vind in die meeste winkels waar vars verbruikbare voedselprodukte soos vrugte en groente bestuur word.enCreative Commons License - CC BY 4.0.SaleProductsConsumersVerkopeProdukteVerbruikersAn economic order quantity model for imperfect and deteriorating Items with freshness and inventory-level-dependent demandArticle